Akkerbouwer in Zeewolde ziet bedrijf in vlammen opgaan

De grootste nachtmerrie van akkerbouwer Harry Bakker werd werkelijkheid toen zijn landbouwschuren vlam vatten. Een enorme loods met machines en een schuur met voorraden brandden volledig af. De schade bereikte de 1,5 miljoen euro.

Harry Bakker heeft in de 35 jaar dat hij agrariër is een prachtig bedrijf opgebouwd. Hij verbouwt grote hoeveelheden aardappels, uien, penen, bieten en tarwe. “Eerst in een maatschap met mijn ouders, later als zelfstandige”, vertelt hij. “Op de bewuste dag behandelde ik de aardappels tegen kiemen. Dat gebeurt in een afgesloten ruimte met een apparaat dat door de muur gaat. Ineens hoorde ik een plof. Toen ik de deur opende om te kijken wat er aan de hand was, stonden de vlammen al 2 meter hoog.” Kortsluiting in het kiemapparaat was waarschijnlijk de oorzaak. “Ik belde direct het alarmnummer. Enkele minuten later kwamen de vlammen uit het dak zetten.”

Enorme materiële schade

Twee schuren brandden uiteindelijk helemaal af. Daarbij gingen honderden tonnen aan oogst verloren. Maar ook tientallen landbouwmachines, gereedschap, een privé motor, een caravan en 3 catamarans die bij Bakker in de opslag stonden. “Ik kon mijn hoofd er gelukkig bijhouden, pas toen de brandweer me toestemming gaf om nog wat materieel te redden, ben ik de loods in gerend. Maar het meeste is verloren gegaan.”

Contra-expertise

‘Wie wil je als contra-expert?’ was de eerste vraag die hem werd gesteld door de bank. De brand was op dat moment nog in volle gang. “Binnen een half uur word je door allerlei partijen gebeld, en stuk voor stuk bieden ze hun diensten aan. Ik was heel blij dat de verzekeringsman mij De Raad Expertise aanraadde. Daar hadden ze goede ervaringen mee. Nog diezelfde middag stonden Peter de Raad en Richard Vloedgraven voor de deur.”

Schoonmaakbedrijf

Terwijl Bakker zich over de stroomnoodvoorziening ontfermde, nam Peter de Raad de regie in handen. “Peter gaf mij gelijk rust. We begonnen bij het woonhuis, waar het dak ook schade had opgelopen. Geen roetschade, was het devies van de verzekering. Maar er hing een rooklucht die nooit meer uit alle kleding zou trekken. De Raad schakelde hiervoor meteen een schoonmaakbedrijf in. Dat soort dingen hadden we zelf nooit kunnen weten.”

Modern herbouwen

In de weken die volgden, stelde Bakker samen met zijn gezin een lijst op met alle voorwerpen die in de brand sneuvelden. In de tussentijd werd de schade aan de loodsen en het materieel berekend. “Er was enorm veel contact tussen de contra-experts, de verzekeringsmaatschappij en mij. De Raad en Vloedgraven waren altijd bereikbaar. De sloop verliep snel en omdat ik goed verzekerd was, konden we modern herbouwen. In de nieuwe loodsen hebben we compartimenten gebouwd en ik heb branddeuren laten plaatsen. Alles staat er weer!”

Goede ondersteuning

De enthousiaste ondernemer kijkt zeer tevreden terug op de ondersteuning die hij heeft gehad. “De Raad straalde constant rust uit en weet waar hij over praat. Als ondernemer weet je in zo’n situatie niet wat je kunt verwachten, maar als contra-expert nam hij de regie in handen. Zelfs nu alles klaar is, hebben we nog contact en vraagt hij geregeld hoe het gaat. Ik zou De Raad Expertise bij iedereen aanbevelen.”