De varkenshouderij van Herman Elferink en zijn zakelijke partner Agnes kreeg te maken met een flinke tegenslag. Nadat een niet functionerende TL-lichtbak vermoedelijk vlam vatte toen deze met isolatiemateriaal in aanraking kwam, brandde de stal in Albergen met ruim 400 varkens af. Ook kwam een flinke hoeveelheid asbest vrij.
“Het gebeurde op een zaterdagmiddag, terwijl op een paar honderd meter van de varkensstal mensen aan het werk waren. Maar zo’n brand grijpt zo snel om zich heen, voor we het wisten hing de stal al vol met giftige dampen. Toen ook de kap vlam vatte, stortte alles in”, vertelt Herman Elferink. Veel varkens kwamen hierbij om, degenen die het overleefden werden alsnog geruimd doordat er giftige stoffen vrijkwamen bij de brand. “Dat neem je voor altijd met je mee.”
Contra-expert nodig bij grote brand
“De volgende dag stonden de forensisch experts op de stoep om de oorzaak te achterhalen en moest de schade geïnventariseerd worden. Alles werd afgezet vanwege de asbest, dat lag verspreid over het erf, de tuin en zelfs in de mestkelder. Gelukkig raadden alle partijen, van de bank tot de verzekeraar, ons aan om een contra-expert in te schakelen. Bij een brand van dit formaat was dat normaal en ik bleek ervoor verzekerd te zijn. Dat werden Peter de Raad en Richard Vloedgraven.”
Ontzorgen en bewaken
Door de enorme hitte bleek de buitenmuur van de stal ontzet en moest het gebouw tegen de vlakte. Gek genoeg was de elektronische apparatuur in de stal nog intact. “En dan komt alles op je af. Vragen waar je geen antwoord op weet, terwijl je ondertussen de regie probeert te houden. Peter en Richard namen meteen al een stuk zorg uit handen, nog voordat ik hen had aangesteld. Dus de keuze was snel gemaakt, zij zouden voor mij de contra-expertise uitvoeren. Ze inventariseerden de verwoestte gebouwen, organiseerden de ruiming en namen de bedrijfsschade op. Alles werd goed in kaart gebracht en bewaakt. Zij praatten voor mij met de verzekering, ik hoefde alleen nog mijn goedkeuring te geven.”
Slopen en herbouwen
Nadat een sloopbedrijf was ingeschakeld en de asbest was verwijderd, moest er herbouwd worden. Ook dit werd een flinke klus: “De milieuvergunningen die we al hadden, waren niet geschikt voor elk type stal. We hebben namelijk ook nog een stal met 6000 biggen die we opfokken. Zij zijn ongedeerd gebleven. Alleen na deze ramp hadden we geen idee welke weg we willen inslaan met ons bedrijf. Om de juiste milieuvergunning te krijgen, moet je dat echter wel aangeven voor je begint met bouwen. Ook hier is Peter de Raad een geweldige steun geweest. We hebben de milieuvergunning laten opschorten zodat er snel een nieuwe stal kon komen. Zo kunnen we later nog nadenken over de invulling.”
Toekomst
Ondertussen bouwt Elferink zijn bedrijf weer op. “Ik ben in 1976 al begonnen, samen met mijn vader. Mijn hele leven heb ik me met fokvarkens beziggehouden. Ik wil verder, alleen zal het nu een paar jaar later worden voordat ik van mijn AOW kan genieten en wat rustiger aan kan doen. Ik zal dit voor altijd met me meedragen. Maar heb ontzettend veel steun gehad aan de contra-experts van De Raad Expertise in deze moeilijke tijd.”