Brandschade in de drogerij van VNK Herbs in Biddinghuizen

Een brand in de drogerij van kruidenbedrijf VNK Herbs in Biddinghuizen leek aanvankelijk niet meer dan een ‘binnenbrandje’ te zijn. Toch bleken de gevolgen aanzienlijk. De schadepost bedroeg ruim 2,7 miljoen euro en de werkzaamheden werden 5 maanden stilgelegd. Voor het eerst in de geschiedenis van het 65-jarige bedrijf.

VNK Herbs is gespecialiseerd in het telen, conserveren, importeren en bewaren van allerlei soorten kruiden. Van aromatische gewassen zoals peterselie voor de voedselindustrie tot medicinale kruiden, waaronder valeriaan, voor de farmaceutische industrie. In Biddinghuizen worden de kruiden in een geavanceerde drogerij gedroogd. “Daar ging het mis”, vertelt managing director Bauke van der Veen. “Ergens in het proces is een lager aangelopen en een vonk ontstaan. De brand en rook zijn gelukkig beperkt gebleven tot de droger en niet overgeslagen naar het gebouw.”

Grote materiële schade en bedrijfsschade

Al snel stond de tussenpersoon van de verzekering op de stoep en kreeg Van der Veen het advies om ook een contra-expert in te schakelen. Een onbekend begrip voor de managing director. “Maar onmisbaar. Je bent als ondernemer vooral bezig met de vraag; hoe goed ben je verzekerd. Daarna volgt de organisatorische kant, van het informeren van de telers tot het gerust stellen van het personeel. Maar de contra-experts kennen het spel en de spelers. De schade moet getaxeerd worden en die bleek vele malen groter dan verwacht. Niet alleen de materiële schade maar ook de bedrijfsschade was enorm. Vervolgens wilden we zo snel mogelijk verder. Slopen, bouwen, op het juiste moment druk op de ketel zetten en er bovenop blijven zitten. Daar bleek De Raad Expertise de juiste partij voor te zijn.”

Schoonmaken gaat niet

Het duurde 5 maanden voordat de uitgebrande dorgerij had plaatsgemaakt voor een nieuwe. Geen gemakkelijke klus. “We gebruiken een uniek droogproces dat we zelf hebben ontworpen. Gaandeweg werd dus pas de totale schade duidelijk. Peter de Raad en zijn compagnon Richard Vloedgraven kwamen samen met de verzekeringsexpert regelmatig langs voor inspecties. Vooral bij de vraag of een bepaald deel van de machine vervangen of schoongemaakt moest worden, sprongen zij op de bres. We kunnen niet het risico lopen dat onze kruiden naar rook of roet gaan ruiken, schoonmaken van de apparatuur gaat soms simpelweg niet.” Daarnaast moest er een buitenwand van het pand afgebroken worden om de nieuwe droger snel te herbouwen. “Dat bleek voordeliger dan een langzamer traject waarbij de productie langer stil zou liggen. Voor zowel de verzekeraar als voor ons een betere keuze.”

Geen compromissen

Inmiddels is VNK Herbs weer ‘back in business’. De droogtechnieken zijn zelfs gemoderniseerd. “Het motto van De Raad en Vloedgraven was altijd ‘sluit geen compromissen, je wilt de situatie minstens zo goed hebben als 1 minuut voor de brand’. Dat is gelukt. Ondanks dat je dit niemand toewenst, zo’n intensieve en onzekere periode, zijn we in de brand heel goed uit de brand geholpen. Met een team van contra-experts die heel goed samenwerken. Dat was een heel sterk punt van De Raad Expertise; ondanks het langlopende traject hoefde er nooit overgedragen te worden, want Peter de Raad óf Richard Vloedgraven waren altijd ter plaatse. Wij zijn erg blij met het resultaat.”