Woning explosie op Urk

Een enorme gasexplosie verwoestte een compleet huizenblok met zes woningen op Urk. Gelukkig vielen er geen slachtoffers, maar de schade was fors. Vier woningen werden voor de helft weggevaagd. “In totaal liep de schade tegen de 2 miljoen euro”, vertelt Klaas Tol van assurantiekantoor Schol Verzekeringen. Zijn kantoor behartigde als tussenpersoon de belangen van de getroffen bewoners. “We schakelden De Raad Expertise in als contra- expert en zijn samen met de bewoners super blij met het resultaat”.

Gasexplosie

De explosie ontstond door een graafmachine die tijdens werkzaamheden in de straat een gasleiding raakte. Het gas bereikte via het riool één van de huizen uit het woningblok en vatte vlam. Bij de explosie die volgde, kwam het gehele huizenblok zo’n 15 centimeter van de grond. Daarna brak er brand uit. Klaas Tol: “Een groot drama voor de bewoners. De volgende dag zaten we met alle gedupeerden en de gemeente bij elkaar om te bespreken hoe we verder gingen. Diverse partijen raadden De Raad Expertise (vanwege hun eerdere positieve ervaringen op Urk) aan als contra-expert. Direct de volgende dag zaten we weer samen, maar met Peter de Raad en Richard Vloedgraven erbij.”

Optimale begeleiding

“Peter de Raad schakelde onmiddellijk de juiste aannemers en architecten in zodat er binnen no-time nieuwe woningen gebouwd konden worden. Ook zorgde hij dat niet slechts vier maar alle zes de woningen herbouwd werden, omdat de verborgen schade aan de huizen die het verst weg stonden van de explosie toch groter bleek dan verwacht. Hij heeft onze klanten tot in de puntjes begeleid en gezorgd dat mensen alles terugkregen wat ze hadden verloren, tot schuren en aanbouwen toe. Het contact met de bewoners en met ons was snel en netjes, tot volle tevredenheid van ons allemaal. Zijn collega Richard Vloedgraven regelde de inboedel, ook dat is geweldig verlopen.”

Samen de schouders eronder

Als tussenpersoon weet Tol hoe belangrijk een goede contra-expert is. “Wij kunnen pas bewijzen hoe goed we zijn als er schade ontstaat. Een dag na de explosie hebben we bij Schol tegen elkaar gezegd ‘Dit maakt of breekt ons als assurantiekantoor’. Mensen kunnen alleen maar ervaren of we écht voor hen klaarstaan als er iets naars gebeurt. Dit was ons eerste grote incident en we zijn zo blij dat we De Raad Expertise hebben ingeschakeld. Samen met hen, de gemeente, aannemers en architecten hebben we een jaar lang onze schouders eronder gezet. En ondanks het persoonlijke leed zijn alle gedupeerden super blij met het resultaat.”

Betrokken, snel en uitstekende resultaten

“Wat ik zo goed vind aan het expertisebureau van De Raad is de betrokkenheid bij de bewoners. Peter en Richard hebben constant het menselijke aspect in het oog gehouden. Ze namen de tijd voor mensen, waren geduldig en gaven de emotionele kant van het verhaal de ruimte. De snelheid en resultaat dat ze voor ons hebben behaald is uitstekend. Mochten we ooit nog zoiets meemaken en een contra-expert nodig hebben, dan twijfelen we geen moment en bellen we De Raad Expertise.”