Woonboerderij in Heerde verandert in as

Een mooie woonboerderij aan de Beatrixweg in Heerde was 56 jaar lang het thuishonk van familie Hofstede. Tot de rieten kap vlam vatte op een koude winterdag in februari. Een toevallige voorbijganger spotte de brand, maar voor de woning was het al te laat. Razendsnel had het vuur om zich heen gegrepen.

“Na 10 minuten zakte het dak al in. We hebben weinig meer kunnen redden, op de fotoalbums, een paar Perzische tapijten en wat klappers met administratie na. Die heeft de brandweer voor ons uit het vuur gehaald toen het nog veilig was”, vertelt de heer Hofstede. Even later arriveerde de verzekeringsagent, die al een contra-expertise team had gebeld. Dat was De Raad Expertise.

Steun en begrip

“Peter de Raad en Richard Vloedgraven waren vrijwel meteen ter plaatse. Het voelde gelijk vertrouwd. Aandachtvol, rustig, doordacht… zij hebben ons echt gedragen in deze periode. Ondanks alle ellende voelden we ons heel goed, we hebben zoveel steun aan hen gehad.”

Wonen in een chalet

Terwijl hun huis nog brandde, werd er nagedacht over de woonsituatie van het echtpaar. “Je ziet alles voor je in vlammen opgaan. Maar dan komt Peter de Raad en zegt ‘je moet wonen’. En dat is natuurlijk zo. Er werd een chalet voor ons geregeld zodat we op ons eigen terrein konden wonen. Daarna werden de resten van het huis geruimd, binnen 5 dagen was alles weg. We hebben er zelf totaal geen gedoe mee gehad, alles werd voor ons geregeld.”

Handelend optreden

In de weken die volgden, werden meneer en mevrouw Hofstede in de watten gelegd door hun buren en vrienden. “Bloemen, kaarten, tekeningen van de lokale basisschool en zelfs de slagerij waar we klant waren die voor ons kookte. We hebben enorm veel steun gehad, dat voelde zo fijn.” In de tussentijd ontfermde De Raad Expertise zich over andere activiteiten. “Zodra er geld nodig was, stond het al op onze rekening. Een voorschot voor kleding, de kosten voor het chalet. De Raad en Vloedgraven weten wat handelend optreden is. Ze hebben ons enorm geholpen zonder dat ze op de voorgrond traden. Zodra ik me ergens zorgen over maakte, zei De Raad ‘ik ga mijn best voor je doen’. En dan werd ik weer rustig.”

Positieve blik op de toekomst

Inmiddels is de vergunning voor een nieuw landelijk huis rond en ligt de bouwtekening op tafel. “Natuurlijk was deze brand verschrikkelijk. Maar we kijken positief terug en focussen ons op de toekomst. Het huis dat we laten herbouwen, is afgestemd op onze situatie nu. Drempelvrij, brede deuren en een tillift. Bovendien heeft mijn vrouw haar hele leven al een serre gewild. Die gaat er nu komen.”